Do wykonania ciasta potrzebujecie:
- 1 kg twardych śliwek
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- szklanka cukru
- pół szklanki oleju
- łyżka wody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania ciasta
Jajka ubijamy z solą i wodą, dodajemy cukier następnie olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wykładamy na formę na to śliwki bez pestek oczywiście, skórką do dołu. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni ( u mnie taka temperatura przy termoobiegu).
I gotowe, szybko, łatwo i przyjemnie:)
Uwielbiam to ciasto zwłaszcza kiedy jest upieczone przez moją babcię która wkłada w nie całe serce :))
OdpowiedzUsuńMniam! Znam ten przepis, zwykle robię to ciasto z jabłkami, ale tak naprawdę można tam wsadzić prawie każdy owoc :) Lubię takie ciasta, proste i smaczne :)
OdpowiedzUsuńu mnie śliweczki właśnie dojrzewają w ogrodzie. :) a na słodko zrobiłam dzisiaj ciastka z ciasta francuskiego z czekoladą. :)
OdpowiedzUsuńmniam lubię robić różnosci z ciastem francuskim :)
Usuńojej, już widzę, że dobre :D
OdpowiedzUsuńMniam mniam, muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńOooch, tego ciasta jestem w stanie zjeść blaszkę. I nie żałować!
OdpowiedzUsuńmniaaam :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda:))
OdpowiedzUsuńod kilku dni mam takiego smaka na ten placek, że muszę go zrobić, jak tylko kupię śliwki:)
OdpowiedzUsuńJa robię podobne tylko że z wiśniami ;)
OdpowiedzUsuńNo po prostu pycha! smaki dziecińśtwa :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta! :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta, mam swój ulubiony przepis na nie, ale akurat ze śliwkami nie za bardzo :) Ale mam taki przepis że zawsze wychodzi przepyszne, takie wilgotne, aż mnie zakręciło na samą myśl :)) A śliwki to ja lubię ale pogryzać =D
OdpowiedzUsuńmoja mama czasekm robi ten placek :) pyszny jest ! :D
OdpowiedzUsuńProste i pyszne, też takie lubię.
OdpowiedzUsuńOjjj,zjadłabym z ogromną przyjemnością:D
OdpowiedzUsuńprzepysznie :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś apetytu.
OdpowiedzUsuń